Ny havrekvarn tillverkar energieffektivt

Berte Qvarn startade redan 1569 och firar sina drygt 450 år med att göra den största investeringen någonsin. Den nya kvarnen ska processa 50.000 ton havre per år.  Foto: Berte Quarn Berte Qvarn startade redan 1569 och firar sina drygt 450 år med att göra den största investeringen någonsin. Den nya kvarnen ska processa 50.000 ton havre per år. Foto: Berte Quarn

Berte Qvarn har startat produktionen i Hallands första havrekvarn, rapporterar företaget. Marknaden för havreproduker har expanderat. Konsumenterna äter och dricker allt mer havreprodukter därför har Berte Quarn satsat på en helt ny anläggning i Slöinge i södra Halland. Nu står den nya havrekvarnen färdig och de första leveranserna har lämnats till Oatly.


– Havre är nyttigt och det finns så många möjligheter att utveckla nya livsmedel från havre. Vi vill vara med i det arbetet med vår långa erfarenhet av att producera hållbara livsmedel, säger Fredrik Nilsson, nytillträdd vd för Berte Qvarn.
Den nya havrekvarnen står bredvid de äldre kvarnarna för vete och råg som Berte Qvarn driver i Slöinge. Mellan kvarnarna slingrar sig Suseån som ger kraften till mjölproduktionen och intill ligger Berte Gård där delar av grödorna odlas.
– Inom hela Bertegruppen, drivs vi av att tänka på hållbarheten i varje led av produktionen.
Halverar klimatavtryck
Vårt mål är att halvera vårt klimatavtryck till 2030 och sedan jobba för att komma ner till nettonollutsläpp, säger Lovisa Stenström, vd för Bertegruppen.
Havrekvarnen glänser i silver. Den kommer att drivas av förnyelsebar el och biogas och processerna är trimmade för att vara så energieffektiva som möjligt. När driften är i full gång kommer den nya kvarnen att kunna behandla 50 000 ton havre under ett år.
– Detta är den näst största havrekvarnen i Sverige, säger Fredrik Nilsson.
Men faktum är att redan när kvarnverksamheten startade i Slöinge 1569 så var det ”energifrågan” så var drivande. Det var nämligen förmågan att tillvarata Suseåns energi som gjorde det möjligt att börja förädla spannmål som odlades i Slöingetrakten. Verksamheten har förädlats genom århundranden och nu driver man en av Europas modernaste kvarnar.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-04-12 07:05:42