Kraft i befolkningen lockar Techjättar till bruksorterna

I Avesta finns en vana av att jobba med stora internationella företag, det finns mycket grön elkraft och det finns kraft i befolkningen. Foto: EFN I Avesta finns en vana av att jobba med stora internationella företag, det finns mycket grön elkraft och det finns kraft i befolkningen. Foto: EFN

I Avesta kommun i södra Dalarna har man en längre tid arbetat för att få ett datacenter till kommunen. Nu kan det arbetet vara på väg att bära frukt. Efter att Google tidigare köpt ett stort markområde i Horndal lämnade företaget nyligen in en miljötillståndsansökan gällande fem stora serverhallar och en lång rad byggnader och anläggningar med stödfunktioner. Så här berättar  Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande i Avesta för den Handelsbanksägda ekonomikanalen EFN: – De här ryktena om bruksorternas dödär betydligt överdrivna. Det kan man se i det här området där vi är. Microsoft har köpt mark och ska etablera sig i Sandviken och i Gävle och Amazon i Västerås och Eskilstuna. Det är industiorter, och det är ingen slump. Här finns en vana av att jobba med stora internationella företag, det finns mycket grön elkraft och det finns kraft i befolkningen.

Avesta är en kommun med brett näringsliv. Här finns allt ifrån stora, tunga basindustrier till en omfattande handel och många, mindre tjänsteföretag. När Googles företag dsc International köpte mark här för sin planerade etablering valde Avesta kommun att snabbt börja planera för vad som ytterligare behöver göras ifall datacentret skulle bli verklighet. 

– Det bor idag 1 100 personer i samhället där det finns 770 bostäder. Det räcker inte. Därför har vi redan planlagd kommunal mark att bygga bostäder på.

–  Vi köpte in mer mark i Horndal, än det vi sålde till Google. Den kan nu bli aktuell för exempelvis lättare industri. Men nu är inte priset detsamma. Google fick köpa för 30 kronor kvadraten. Innan dess hade Horndal kommunens lägsta kvadratmeterpris på sin industrimark. I dag är den dyrast med 200 kr per kvadrat, berättar Lars Isacsson.

Det kommer att bli upp till privata markägare att engagera sig, bli aktiva och initiativrika för att locka fler företag och verksamheter till orten. Men i förberedelserna handlar det också om att se över samhällets vägnät, tillgången och behov av gång- och cykelvägar, hitta mötesplatser som kan skapa rörelse i samhället samt se över friluftslivet. 

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2020-06-16 08:15:25