Satsar på avancerad robotfabrik i Kina

Robotar bygger robotar i ABB:s kommande fabrik. Nyligen berättade ABB i en kommuniké att de ska bygga en ny, stor robotfabrik i Shanghai. Fabriken ska vara vad de kallar världens mest avancerade robotfabrik och en milstolpsinvestering som kommer att kombinera uppkopplade digitala tekniker och toppmoderna samarbetande robotar med banbrytande forskning om artificiell intelligens för att skapa den mest sofistikerade, automatiserade och flexibla framtidens fabrik.


Miljardinvestering
Investeringen är budgeterad till cirka 1,5 miljarder kronor och syftet är att förstärka abb:s position på robotmarknaden. Ett utvidgat FoU-center på plats kommer att fokusera på digitala innovationer och artificiell intelligens. I den nya fabriksdesignen kommer man att utnyttja varje produktionsmeter maximalt.
Satsningen bygger vidare på de cirka 24 miljarder kronor som abb redan investerat i Kina sedan 1992. Så är också Kina deras nu största marknad, poängterar ABB.
Samarbetande robotar
Den nya fabriken kommer att ligga i Kangqiao, nära abb:s robotcampus i Kina. Den kommer att vara högautomatiserad och flexibel, ”ett banbrytande center där robotar bygger robotar”, skriver ABB. Här kommer man att samlas företagets alla uppkopplade digitala tekniker, inklusive lösningarna i ABB Ability, med samarbetande robotar och ny forskning om artificiell intelligens. Anläggningen förväntas vara i drift i slutet av år 2020.
Var tredje robot som såldes på världsmarknaden under 2017 gick till Kina som köpte närmare 138 000 enheter, uppger ABB.
Idag har ABB cirka 5 000 medarbetare i Shanghai och företagets robotverksamhet i Kina har över 2 000 ingenjörer, tekniska experter och driftschefer på 20 anläggningar.
ABB och Shanghai kommun undertecknade ett omfattande strategiskt samarbetsavtal som fokuserar på att stötta industri, energi, transport och infrastruktur i regionen och att stötta tillverkningsprojektet ”Made in Shanghai”. Avtalet undertecknades av Shanghais borgmästare Ying Yong och ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer.
–Kinas satsning på de senaste teknikerna för artificiell intelligens, avancerade robotar och molnbaserad datahantering är imponerande, konstaterade Spiesshofer i en kommentar till det undertecknade avtalet.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-03-15 12:33:44