Gymnasium i samarbete med Saab och Silex Microsystems

Saab i Järfälla är ett av företagen som inleder samarbete med Järfälla gymnasium. Foto: Peter Liander Saab i Järfälla är ett av företagen som inleder samarbete med Järfälla gymnasium. Foto: Peter Liander

Järfälla gymnasium inleder samarbete med företagen Saab och Silex Microsystems, som båda har verksamhet i Järfälla. Från augusti 2020 kommer elever på Teknikprogrammet att få lära känna dessa två högteknologiföretag med gångavstånd från Järfälla gymnasium. På Saab i Järfälla finns runt 1 700 medarbetare, varav de flesta är ingenjörer. Strax bredvid finns expansiva Silex Microsytems, med sin spetskompetens inom sensorer Mems.


Samarbetet mellan gymnasium och teknikföretag, kommer inledningsvis bestå av studiebesök för eleverna.
–Vi ser positivt på samarbetet med Järfälla gymnasium. Vi vill gärna bidra till ett stort teknikintresse hos unga idag, eftersom vi kommer att behöva deras kompetens i framtiden, säger Camilla Trollsås, HRchef för Saabs affärsområde Surveillance.
Både Saab och Silex Microsystems ser ett stort behov av att i framtiden kunna rekrytera duktiga medarbetare med olika kompetenser inom flera olika tekniska områden. För att detta ska bli möjligt, behöver fler ungdomar bli intresserade av grundläggande teknik och naturvetenskap, och våga satsa på en utbildning inom den tekniska sektorn. Genom ett samarbete med Teknikprogrammet på Järfälla gymnasium hoppas man kunna bidra till detta och samtidigt ge eleverna en inblick i vad deras nuvarande studieval kan leda till i framtiden.
Jag ser stora möjligheter att utveckla detta vidare med flera företag och kanske även inom andra områden, säger Niklas Paulsson, näringslivsutvecklare på Järfälla Näringsliv som tagit initiativ till samarbetet.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2020-07-13 06:52:36

Basic information about Automation Magazine