Fältbussar tappar medan industriellt Ethernet växer

- Övergången till industriellt Ethernet fortsätter och drivs av behovet av hög prestanda och integrationskraven säger Anders Hansson Foto HMS - Övergången till industriellt Ethernet fortsätter och drivs av behovet av hög prestanda och integrationskraven säger Anders Hansson Foto HMS

 Industriell utrustning ansluts mer och mer till industriella nätverk. I år förväntas antalet nya anslutna noder växa med tio procent.  – Industriellt Ethernet och trådlöst fortsätter att växa snabbt, samtidigt som 2019 förutspås bli det första året med nedgång för fältbussar, skriver Anders Hansson, marknadschef på Halmstadsföretaget HMS Networks som nyligen presenterat sin årliga analys av marknaden för industriella nätverk. Fokus för analysen har legat på nya installerade noder inom fabriksautomation globalt. Dessa är de viktigaste resultaten:  – Förra året konstaterade vi att industriellt Ethernet för första gången passerade traditionella fältbussar, och denna utveckling fortsätter i år. Med en stadig tillväxt på 20 procent utgör industriell Ethernet nu 59 procent av den globala marknaden (jämfört med till 52 procent förra året).

Ethernet/IP är det största industriella Ethernet-nätverket med 15 procent av marknaden, men Profinet har nästan kommit ikapp och ligger nu på 14 procent. Därefter följer Ether CAT på 7 procent, Ethernet Powerlink på 5 procent och Modbus-TCP på 4 procent, vilka alla visar stabil tillväxt.För första gången minskar fältbussar med -5 procent (jämfört med en tillväxt på 6 procent förra året), och står nu för 35 procent av de nya installerade noderna. Den mest dominerande fältbussen är fortfarande Profibus med 10 procent av världsmarknaden, följt av CC-Link på 6 procent och Modbus-RTU på 5 procent.

– För första gången ser vi att traditionella fältbussar faktiskt minskar när det gäller nya installerade noder. När det gäller industriellt Ethernet ser vi god tillväxt för många nätverk - för de etablerade Ethernet/IP, Profinet, Ether CAT, Powerlink och Modbus-TCP, såväl som för de nätverk som ingår i kategorin "other Ethernet". Denna fragmenterade Ethernet-bild är väldigt intressant, och ett tydligt kvitto på att industriellt Ethernet aldrig standardiserades till ett enda nätverk såsom många förutspådde när de Ethernet-baserade nätverken började utvecklas på 1990-talet. Precis som fältbussarna så används olika Ethernet-nätverk för olika ändamål beroende på industriell tillämpning.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-06-18 08:52:25

Basic information about Automation Magazine